Vi er stolt importør av vedfyrte steinovner fra Pedra Rustica. Pedra Rustica er en Portugisisk familiebedrift som nå styres av Mr. António Filipe, sønnen til Manuel Filipe som startet familiebedriften. Grunnlaget for bedriften er eit naturstein brudd eit stykke nord for Lisboa og stein fra dette bruddet er en viktig del av produksjonen av de særegne naturstein ovnene til Pedra Rustica.
I tillegg kan vi tilby "Portuguese" ovner fra Master's - I liket med Pedra Rustica sine ovner er også dette håndlagede ovner.
Både ovnene fra Pedra Rustica og Master's sine Classico og Inox seriene har en indre kuppel som er støpt i ett stykke, inklusive bunnen. Dette har flere fordeler:
- Jevn overflate som hindrer at bakevarer setter seg fast i ujevnheter under steking
- Enkelt å rengjøre steikeflaten for aske før steking
- Homogent isolerende indre som gir økt isolasjonsevne og sikrer lang varmebevaring i ovnen etter at spjeld og dører er lukket.
Master's sin Profecionale serie har eit lag med teglstein innerst, men er ellers bygd opp likt som de andre. Den spesielle teglstenen som er brukt gjør at ovnene i denne serien ikke utvider seg og sprekker opp så mye som de andre ovnene gjør ved oppvarming.
Plassering:
Ovnene skal i prinsippet kunne stå ute i friluft hele året, men i Norsk klima vil dette medføre at man vinterstid og etter perioder med regn vil få frostsprenging og da kan ovnen fort bli helt ødelagt. Garantien vil derfor ikkje gjelde om ovnene står ute uten tak og beskyttelse hele året!
Om du velger å sette ovnen ute under eit enkelt tak bør du invistere i eit regntrekk til beskyttelse mot vind og vær som vil drive inn under taket.
Ovnene fra Pedra Rustica er utstyrt med vindu i døra. Dette vinduet vil lett gå sunt om man fyrer opp og det er minusgrader. Dette fordi glasset ikkje vil tole den hurtige temperatursvingningen som vil komme når man fyrer opp. Skal man bruke ovenen hele året må derfor ovnene fra med glass i døra stå i eit miljø som som alltid gir plussgrader.

Innbrenning:
Som med alle andre steinovner, så inneholder en ny ovn en god del fuktighet. Det er derfor svært viktig at man brukter noen dager på å "brenne inn" en ny ovn. Det er uunngåelig at det dannes små sprekker i ovnen under fyring, men er man forsiktig så vil man unngå de store sprekkene og øke levetiden på ovenen. Sprekker kan enkelt fylles i med fin sement når ovnen er varm.
Første gang dere skal bruke ovnen fyrers det opp ett lite bål, det gjøres for å drive ut fuktigheten.
Dag 1 - Fyre opp til 50 grader
Dag 2 - Fyr opp til 100 grader
Dag 3-5 - Fortsett med å øke temperaturen med 50 grader ved hver oppfyring til du er opp i 300 grader.
Nå har du fått ut fuktigheten og ovnen har fått ekspandert langsomt Luken skal alltid stå oppe ved fyring. Stenges hver kveld. Selv ved denne prosedyrer kan små sprekker oppstå, men det er helt normalt for håndlagede, vedfyrte ovner og ikke noe å bry seg om.
Har ovnen stått ubrukt i lang tid bør ovnen brennes på lav temperatur en time for å drive ut eventuell fukt. Det er viktig at oppvarmingen ikke skjer for raskt for å øke levetiden på ovnene.
Ikke bruk trekull, pressede peiskubber, impregnert tre o.l Ikke bruk flytende brennstoff bensin, lightergass, lampeolje o.l for tenne opp!
Det er viktig at det ikke er fuktighet i ovnen om det blir frost - Da er det risiko for frostsprengning
Bruk
Når ovnen er plassert og innbrendt er det bare å sette i gang å eksprimentere :-)
Man oppnår enkelt over 400°C i ovnen og de høyeste temperaturene er ideelle for steiking av Pizza. Når temeraturen dropper under 300°C kan man sette inn brødbaksen og senere rundstykker og kaker. Eit spennede tips kan være å ta krydder og salt på større kjøttstykker før man legger de i fryseren. Da kan kjøttet tas rett ut av fryseren og legges i en ildfast form og settes rett inn i ovnen når den holder 150°C. Lukk så dør og luftespjelt og la kjøtet kose seg over natta og middagen vil være klar neste dag. Ellers er det bare å bruke fantasien.
Lykke til!
